Sposób przygotowania:
Orzeźwiająca botwinka
Skrzydełka myjemy i wrzucamy na wrzątek. Przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kosteczkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy zupę do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie oczyszczamy malutkie buraczki przy botwince i całość dokładnie myjemy. Osuszamy i kroimy buraczki wraz z liśćmi. Do garnka wrzucamy pokrojone buraczki i łodyżki (bez liści). Całość gotujemy 2 minuty, następnie dorzucamy pozostawione liście buraczków. Ponownie gotujemy 2 minuty. W międzyczasie w kubku rozrabiamy śmietanę z wodą i zalewamy nią botwinkę. Gdy jest taka potrzeba, to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie gotujemy 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Gotowa zupka cudownie orzeźwia i dodaje energii w upalne leniwe lato.