Sposób przygotowania:
Orzeźwiający bananowiec
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do ciasta dodaję olej, mąkę tortową oraz ocet i proszek do pieczenia. Masę przelewam na blaszkę wym 25cm x 35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa bananowa: Z mleka odlewam 150 ml. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję około 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaje budyń i razem ucieram. Połową masy przekładam biszkopty. Drugą połowę wykładam na wierzchu ciasta.
3. Galaretki rozpuszczam w litrze wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w grubsze plasterki. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki.
2. Masa bananowa: Z mleka odlewam 150 ml. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję około 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaje budyń i razem ucieram. Połową masy przekładam biszkopty. Drugą połowę wykładam na wierzchu ciasta.
3. Galaretki rozpuszczam w litrze wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w grubsze plasterki. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki.
zbysiowa
redakcja
SylaUla