Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Orzeźwiający bananowiec

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Orzeźwiający Bananowiec- ciasto doskonałe na upalne dni. Idealny deser dla całej rodziny. Nikt mu się nie oprze.

Orzeźwiający bananowiec

Składniki:

Orzeźwiający bananowiec

Biszkopt

  • 6 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,

Masa bananowa

  • ½ litra mleka,
  • 2 opakowania budyniu bananowego,
  • 150 g masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,

Dodatkowo

  • 6 bananów,
  • 3 opakowania galaretki bananowej,

Sposób przygotowania:

Orzeźwiający bananowiec
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do ciasta dodaję olej, mąkę tortową oraz ocet i proszek do pieczenia. Masę przelewam na blaszkę wym 25cm x 35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawam na dwa równe blaty.

2. Masa bananowa: Z mleka odlewam 150 ml. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję około 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaje budyń i razem ucieram. Połową masy przekładam biszkopty. Drugą połowę wykładam na wierzchu ciasta.

3. Galaretki rozpuszczam w litrze wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w grubsze plasterki. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki.