Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1181]

Brownie kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 190
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brownie jest naprawdę pyszne, wilgotne oraz cudownie pachnie! Ciasto kusi już podczas przygotowania, a w trakcie pieczenia sprawia, że nie można doczekać się efektu.

Brownie kokosowe

Składniki:

Brownie kokosowe

Forma o wymiarach 20 x 20 cm:

  • 180 g masła
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka (duże)
  • 1,5 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml; 330g)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (45g)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mąki pszennej (150-160g)
  • 1/3 szklanki kakao (około 40g)

Sposób przygotowania:

Brownie kokosowe

Składniki:

Brownie kokosowe
Można użyć czekolady deserowej lub gorzką wymieszać z mleczną.

Kawałki masła i czekolady roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

W oddzielnej misce połączyć roztrzepane jajka, cukier, wiórki kokosowe oraz esencję waniliową.

W następnym naczyniu wymieszać mąkę oraz kakao.

Masa:

Brownie kokosowe
Wszystkie składniki masy powinny być dokładnie połączone.

Rozpuszczoną czekoladę należy zmiksować z masą jajeczną, a następnie z mąką i kakao.

Pieczenie:

Brownie kokosowe
Patyczek włożony do środka nie powinien posiadać śladów surowego ciasta, choć należy pamiętać, że czekolada może go zabrudzić. Za długo pieczone ciasto będzie zbyt wysuszone.

Masę przelać do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w 180 stopniach.

Ostudzone pokroić na mniejsze kawałki.