Sposób przygotowania:
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi
Biszkopt makowy: białka jajek ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy po każdym. Kolejno dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i dokładnie miksujemy. Masę wylewamy do blaszki 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i dokładnie mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzone galaretki cytrynowe i dokładnie łączymy. Wykładamy po połowie masy na oba blaty biszkoptu makowego i schładzamy w lodówce (nie kładziemy jeden na drugi). Galaretka zielona: Galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Jak zaczną tężeć mieszamy z dżemem i wykładamy na dolny blat makowego biszkoptu pokryty masą kokosową. Wstawiamy do lodówki. Jak galaretka zacznie się zsiadać (ale nie będzie jeszcze całkowicie ścięta!) przykrywamy drugim blatem makowego biszkoptu i odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Wierzch posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
kalia
dagita
Bardzo dziękuję za wypróbowanie przepisu i cieszę się że ciasto smakowało :)
lukrowanepierniczki