dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Biszkopt makowy, masa cytrynowo-kokosowa galaretka z kawałkami kiwi. Pycha! Znika w ekspresowym tempie :) Idealne ciasto na upały bo jest bardzo orzeźwiające :)

Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi

Składniki:

Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi

 

  • Biszkopt makowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • Galaretka:
  • 2 galaretki agrestowe
  • słoiczek dżemu o smaku kiwi i limonki (400 g)

Sposób przygotowania:

Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi
Biszkopt makowy: białka jajek ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy po każdym. Kolejno dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i dokładnie miksujemy. Masę wylewamy do blaszki 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i dokładnie mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzone galaretki cytrynowe i dokładnie łączymy. Wykładamy po połowie masy na oba blaty biszkoptu makowego i schładzamy w lodówce (nie kładziemy jeden na drugi). Galaretka zielona: Galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Jak zaczną tężeć mieszamy z dżemem i wykładamy na dolny blat makowego biszkoptu pokryty masą kokosową. Wstawiamy do lodówki. Jak galaretka zacznie się zsiadać (ale nie będzie jeszcze całkowicie ścięta!) przykrywamy drugim blatem makowego biszkoptu i odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Wierzch posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego :)