Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Ośmiorniczki spaghetti z sosem warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zobaczyłam tak ugotowany makaron na jakimś blogu, postanowiłam wypróbować ten sposób.

Ośmiorniczki spaghetti z sosem warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ośmiorniczki spaghetti z sosem warzywnym

 

  • 500g- makaron spaghetti,
  • 5-6 szt- parówki wieprzowe,
  • 1szt- cukinia,
  • 2 ząbki- czosnek,
  • 1szt- marchewka,
  • 1 szt- duża cebula,
  • 3szt- pomidory bez skóry,
  • 1 łyżka- przecier pomidorowy,
  • 150g- opcjonalnie duszona wieprzowina( resztki z dnia poprzedniego),
  • 1 łyżka- oregano,
  • 1 łyżka- bazylia,
  • 1 łyżeczka- czerwona czubrica,
  • sól do smaku,
  • papryka słodka w proszku do smaku,
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ośmiorniczki spaghetti z sosem warzywnym
Przygotować sos warzywny. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek i posiekana cebulę. Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i młodą cukinię( ze skórką). Chwile smażyć, dolać szklankę wody i dusić. Doprawić ziołami i solą. Po kilku minutach wkroić obrane ze skórki pomidory. Jeśli sos jest za mało pomidorowy dodać jeszcze przecier. Można obejść się bez dodatku mięsa ale ja miałam resztki z obiadu więc dodałam. Gotować sos, aż stanie się gęsty i zawiesisty. Pokroić parówki na małe kawałki- nie mogą być duże bo makaron w parówkach będzie za twardy. Powbijać makaron w parówki. Ugotować makaron al dente. Podawać makaronowe ośmiorniczki polane warzywnym sosem. Smacznego.
Ośmiorniczki spaghetti z sosem warzywnym
Marchewka, cebula, cukinia, pomidory w warzywnym sosie.
Ośmiorniczki spaghetti z sosem warzywnym
Parówki pokroić na małe kawałki, powbijać makaron.
Ośmiorniczki spaghetti z sosem warzywnym
Makaron nabity na parówki włożyć do gorącej osolonej wody.
Ośmiorniczki spaghetti z sosem warzywnym
Gotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, żeby był al dente.