luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Ośmiorniczki z rybą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ośmiornica bez ośmiornicy? czemu nie.. w karnawale ważne jest zeby bylo wesoło

Ośmiorniczki z rybą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ośmiorniczki z rybą

 

  • 1 filet ryby (dowolnej)
  • przyprawa do ryb
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy
  • ciasto francuskie
  • jajko do smarowania
  • kminek do posypania
  • goździki na oczy

Sposób przygotowania:

Ośmiorniczki z rybą
Rybę pokroić na kawałeczki średnio wielkości małej łyżeczki . Skropić oliwą, sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryby . Ciasto pokroić na kwadraty ok 10x10 cm każdy kwadrat naciąć 7 razy tak by powstało 8 macek ośmiornicy i brzeg ok 3 cm w który zawiniemy kawałeczek ryby. Zawinąć rybę w ciasto, obrócić głową do góry, wierzchołek zakleić ułożyć na blaszce wyłożonej papierem tak by wszystkie macki były rozpostarte dookoła a na środku głowa. Wetknąć goździki jako oczy posmarować białkiem i posypać minimalnie kminkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika ok 200 st. piec ok 15 min do ładnego zrumienienia.
Ośmiorniczki z rybą
ośmiorniczki przygotowujemy z dowolnej ryby i ciasta francuskiego