zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ostra potrawka ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Niestety jest to na razie mój ostatni przepis, znowu mam problemy z kręgosłupem, tak więc leżę i się byczę a chłopaki koło mnie biegają. Jak dojdę do siebie to wejdę do kuchni, na razie jestem uziemiona i nie gotuję ale będę Was odwiedzać :)

Ostra potrawka ryżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ostra potrawka ryżowa

 

  • 500 g żołądków z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 czubata łyżka startego świeżego imbiru
  • 250 g blanszowanych opieniek
  • 200 g świeżej białej kapusty
  • 1 szk konserwowego groszku
  • 1 duża garść rukoli
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2,5 szk ryżu
  • 1 łyżeczka curry indyjskie
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • pikantna mieszanka przypraw do smaku
  • 1 kostka Asia curry
  • rosół ( tyle ile wchłonie ryż )
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ostra potrawka ryżowa
Żołądki umyć i pokroić wzdłuż na pół. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić, marchew w plasterki a cebulę i kapustę w kostkę. Rukolę posiekać. Do szerokiego rondla wlać olej, rozgrzać go i wrzucić żołądki, podsmażyć. Następnie dodać opieńki i smażyć 3 minuty. Dodać potem starty imbir, cebulę, marchew i kapustę i nadal chwilę smażyć, dodać rukolę, koper i ryż i mieszając smażyć kolejne trzy minuty. Potem dodać przyprawy i podlać bulionem i pod przykryciem dusić od czasu do czasu mieszając. W trakcie duszenia podlewając rosołem gdy ryż wchłonie nadmiar płynu. I tak podlewać do momentu aż ryż będzie miękki. Oczywiście należy danie od czasu do czasu mieszać.' Podawać na gorąco.
Ostra potrawka ryżowa
Etap 1do podsmazonych żołądków dodać pokrojone warzywa
Ostra potrawka ryżowa
Etap 2potem dodać ryż rukolę i koper i ...
Ostra potrawka ryżowa
Etap 3smazyć kilka minut mieszajac wszystko ze sobą
Ostra potrawka ryżowa
Etap 4podlewać rosołem i dusić do miękkości ryżu