Sposób przygotowania:
Ostro słodka pomidorówka z kuleczkami
Obierz ziemniaki ze skórki, wypłucz. Przy pomocy metalowej łyżeczki do wycinania kulek z owoców wytnij kuleczki kartoflane. Opłucz je i osusz - resztki ziemniaków możesz ugotować i zrobić purre albo kopytka.
Na suchej rozgrzanej patelni usmaż boczek - smaż powoli żeby wytopił się tłuszcz i zostały skwarki. Odłóż je na talerz a na patelnię z tłuszczem dodaj ziemniaki. Smaż je ok. 10 - 15 minut pod przykryciem aż będą miękkie i zrumienione.
Rosół zagotuj. Jabłko obierz ze skórki, wytnij gniazdo nasienne a miąższ pokrój na kawałki, dodaj do rosołu. Dodaj też kawałek papryczki ostrej - ja dodałam sporo żeby zrównoważyć słodycz owocu i żeby zupa była konkretna. Gotuj zupę kilka minut po czym dodaj koncentrat i dopraw całość do smaku odrobiną soli i cukru - z solą ostrożnie jeśli rosół był solony. Doprawioną zupę zmiksuj blenderem.\
W miseczkach albo na talerzach ułóż porcję ziemniaczków i dolej zupy. Dodaj do każdej po kilka kawałeczków zrumienionego boczku, przybierz natką pietruszki.
Na suchej rozgrzanej patelni usmaż boczek - smaż powoli żeby wytopił się tłuszcz i zostały skwarki. Odłóż je na talerz a na patelnię z tłuszczem dodaj ziemniaki. Smaż je ok. 10 - 15 minut pod przykryciem aż będą miękkie i zrumienione.
Rosół zagotuj. Jabłko obierz ze skórki, wytnij gniazdo nasienne a miąższ pokrój na kawałki, dodaj do rosołu. Dodaj też kawałek papryczki ostrej - ja dodałam sporo żeby zrównoważyć słodycz owocu i żeby zupa była konkretna. Gotuj zupę kilka minut po czym dodaj koncentrat i dopraw całość do smaku odrobiną soli i cukru - z solą ostrożnie jeśli rosół był solony. Doprawioną zupę zmiksuj blenderem.\
W miseczkach albo na talerzach ułóż porcję ziemniaczków i dolej zupy. Dodaj do każdej po kilka kawałeczków zrumienionego boczku, przybierz natką pietruszki.