Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ostry mus z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przygotowany tak mus to świetna podstawa do innych dań. Można go rozcieńczyć i zrobić sos lub ugnieść na kotleciki.

Ostry mus z dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ostry mus z dyni

 

  • 1 dynia (ok. 1 kg)
  • łyżka czubricy
  • 100 g kukurydzy
  • pół chili
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 1,5 szkl wody

Sposób przygotowania:

Ostry mus z dyni
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, nakładamy na głęboka patelnie, podlewamy wodą i trzymamy na ogniu aż będzie miękka. W międzyczasie doprawiamy pokrojoną chili, czosnkiem,bazylią. Mieszamy. Gdy dynia jest miękka rozgniatamy ją widelce. Dodajemy kukurydzę. Nakładamy do słoików, w połowie dosypałam pieprz by część była bardziej ostra. Wekujemy.
Ostry mus z dyni
Etap 1 - podduszamy dynię na patelni
Ostry mus z dyni
Etap 2 - dodajemy do dyni przyprawy
Ostry mus z dyni
Etap 3 - dodajemy kukurydzę do rozgniecionej dynii
Ostry mus z dyni
Etap 4- nakładamy do słoika i wekujemy

Tagi:

dynia