cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Ostry sos węgierski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

sos bardzo pikantny z cebulą i winem

Ostry sos węgierski

Składniki:

Ostry sos węgierski

 

  • 2 cebule, włoszczyzna,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • ½ szklanki rozpuszczonego rosołu z kostki,
  • ½ łyżki sproszkowanej papryki,
  • 2 łyżki octu,
  • ½ szklanki czerwonego wina,
  • kilka cebulek,
  • sól, cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ostry sos węgierski

Rumianą zasmażkę rozprowadzić rosołem, osobno udusić na maśle posiekane warzywa wraz z cebulą, cukrem i solą. Gdy będą miękkie, włożyć do sosu, dolać wino, paprykę, zagotować.


Podawać do dań z dziczyzny.