Sposób przygotowania:
Ostrygi z koperkiem i czosnkiem
Ostrygi dokładnie myjemy i osuszamy. Przy zakupie zwracamy uwagę na to aby muszle były szczelnie zamknięte. Ząbek czosnku obieramy z łupiny, koperek myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy. Masło dajemy do miseczki, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wsypujemy posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ostrygi układamy wypukłą częścią do dołu i przy pomocy noża z krótkim i twardym ostrzem otwieramy muszle, uważając aby nie wylała się ze środka woda. Ostrygę odcinamy z obu stron od muszli. Masełko przekładamy do muszli.Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni Celsjusza i wstawiamy nasze ostrygi. Pieczemy przez 5minut. Wyciągamy i przekładamy na talerz. Przed zjedzeniem skrapiamy ostrygi sokiem z limonki.
mysza75
kołczu
ONY_za_kare