ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Ostrygi z koperkiem i czosnkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ostrygi zapieczone z dodatkiem masła, czosnku i koperku

Ostrygi z koperkiem i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ostrygi z koperkiem i czosnkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Ostrygi z koperkiem i czosnkiem
Ostrygi dokładnie myjemy i osuszamy. Przy zakupie zwracamy uwagę na to aby muszle były szczelnie zamknięte. Ząbek czosnku obieramy z łupiny, koperek myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy. Masło dajemy do miseczki, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wsypujemy posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ostrygi układamy wypukłą częścią do dołu i przy pomocy noża z krótkim i twardym ostrzem otwieramy muszle, uważając aby nie wylała się ze środka woda. Ostrygę odcinamy z obu stron od muszli. Masełko przekładamy do muszli.Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni Celsjusza i wstawiamy nasze ostrygi. Pieczemy przez 5minut. Wyciągamy i przekładamy na talerz. Przed zjedzeniem skrapiamy ostrygi sokiem z limonki.
Ostrygi z koperkiem i czosnkiem
Ostrygi dokładnie myjemy i osuszamy. Przy zakupie zwracamy uwagę na to aby muszle były szczelnie zamknięte.
Ostrygi z koperkiem i czosnkiem
Ząbek czosnku obieramy z łupiny, koperek myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy.
Ostrygi z koperkiem i czosnkiem
Masło dajemy do miseczki, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wsypujemy posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ostrygi z koperkiem i czosnkiem
Ostrygi układamy wypukłą częścią do dołu i przy pomocy noża z krótkim i twardym ostrzem otwieramy muszle, uważając aby nie wylała się ze środka woda. Ostrygę odcinamy z obu stron od muszli. Masełko przekładamy do muszli.

Tagi:

ostrygi