Sposób przygotowania:
Oszukany sernik z rosą
1. Przygotować spód: Suche składniki wymieszać. Dodać miękkie masło, wyrobić jednolite ciasto. Dodać jaja, zagnieść ciasto. Rozwałkować je i wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 25x35 cm. Można też odrywać kawałki ciasta i wylepić blaszkę palcami. Zapiekać ciasto przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2. W czasie, gdy ciasto się piecze przygotować masę: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Stopniowo dodawać śmietanę, delikatnie mieszać za pomocą szpatułki. Wsypać budynie i bardzo delikatnie całość wymieszać. Masę wylać na kruche ciasto i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3. Gdy ciasto kończy się piec przygotować bezę: Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Bezę za pomocą szpatułki delikatnie wyłożyć na ciasto*. Obniżyć temperaturę pieczenia do 150 stopni i zapiekać całość jeszcze 20-25 minut aż beza się zrumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
*Fale na "rosie" uzyskałam robiąc je widelcem.
2. W czasie, gdy ciasto się piecze przygotować masę: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Stopniowo dodawać śmietanę, delikatnie mieszać za pomocą szpatułki. Wsypać budynie i bardzo delikatnie całość wymieszać. Masę wylać na kruche ciasto i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3. Gdy ciasto kończy się piec przygotować bezę: Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Bezę za pomocą szpatułki delikatnie wyłożyć na ciasto*. Obniżyć temperaturę pieczenia do 150 stopni i zapiekać całość jeszcze 20-25 minut aż beza się zrumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
*Fale na "rosie" uzyskałam robiąc je widelcem.
lalunia