Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Oszukany sernik z rosą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Oszukany, bo bez sera, a na prawdę pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach, z warstwą bezy na wierzchu. Polecam.

Oszukany sernik z rosą

Składniki:

Oszukany sernik z rosą

Kruchy spód:

  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła

Masa:

  • 6 białek
  • 3 kubki śmietany 18% (po 330g każdy)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku

Beza:

  • 6 białek
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:

Oszukany sernik z rosą
1. Przygotować spód: Suche składniki wymieszać. Dodać miękkie masło, wyrobić jednolite ciasto. Dodać jaja, zagnieść ciasto. Rozwałkować je i wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 25x35 cm. Można też odrywać kawałki ciasta i wylepić blaszkę palcami. Zapiekać ciasto przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

2. W czasie, gdy ciasto się piecze przygotować masę: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Stopniowo dodawać śmietanę, delikatnie mieszać za pomocą szpatułki. Wsypać budynie i bardzo delikatnie całość wymieszać. Masę wylać na kruche ciasto i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

3. Gdy ciasto kończy się piec przygotować bezę: Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Bezę za pomocą szpatułki delikatnie wyłożyć na ciasto*. Obniżyć temperaturę pieczenia do 150 stopni i zapiekać całość jeszcze 20-25 minut aż beza się zrumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

*Fale na "rosie" uzyskałam robiąc je widelcem.