Sposób przygotowania:
Idealny sernik z rosą
Składniki na ciasto powinny być zimne. Zagniatamy starannie ciasto, podsypując delikatnie mąką, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim duża blachę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut, aż lekko ciasto się zrumieni. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut. Rzadka masa sprawia, że po upieczeniu sernik jest bardzo delikatny i puszysty. Gotową masę serową wykładamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy 50 minut. W czasie pieczenia masy serowej ubijamy białka, pod koniec dodajemy łyżka, po łyżce cukier. Tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Należy pilnować, żeby nie spiec piany, inaczej rosa nie wyjdzie. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy w temperaturze pokojowej! Nie chowamy sernika do lodówki, gdyż piana nie wyjdzie!