LenaGotuje

LenaGotuje

Kucharz
[Przepisów: 5]

Sernik z rosą na czekoladowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sernik bardzo puszysty, aromatyczny. Przepis może stanowić bazę, inspirację do pieczenia takiego sernika z różnymi dodatkami - rodzynki, brzoskwinie czy orzechy.

Sernik z rosą na czekoladowym spodzie

Składniki:

Sernik z rosą na czekoladowym spodzie

 

  • Składniki:

 

  • spód:
  • 2 1/2 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka kakao,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 130-140 g masła,
  • 2 żółtka

 

 

  • masa twarogowa:
  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3 szklanki mleka,
  • 4 żółtka,
  • 2 całe jajka
  • 2 budynie waniliowe,
  • przyprawa do sernika,
  • 1 szklanka cukru

 

  • rosa:
  • 6 białek,
  • szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik z rosą na czekoladowym spodzie

Spód czekoladowy

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon razem mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i masło i zagniatamy na jednolitą masę.
Podpiekamy około 10minut w temp. 200 stopni.

Masa sernikowa

Mieszamy mleko z cukrem. Dodajemy olej, jajka i ponownie mieszamy.
Następnie dodajemy pozostałe składniki (budyń, ser, przyprawę do sernika) i miksujemy.
Masa będzie dość rzadka. Wylewamy ją na podpieczony czekoladowy spód.
Pieczemy 50minut w temp, 200 stopni.

Rosa

Ubijamy białka z cukrem.
Po 50minutach pieczenia sernika wykładamy na niego sztywną masę.
Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok 20 minut.
Efekt rosy uzyskamy, w chwili stygnięcia sernika.


Tagi:

sernik ciasto