Sposób przygotowania:
Otrębowe kluski w polewie truskawkowej
Ziemniaki ubić porządnie albo zmielić. Ser biały zwykły także zmielić. Ja użyłam twarogu na sernik, też się udało z takim serem ale wchodzi więcej mąki pszennej. Wszystkie składniki wyrabiamy na ciasto na stolnicy, stopniowo dosypując mąkę pszenną jeśli ciasto będzie zbyt wolne. Ciasto ma uzyskać taką konsystencję aby można było spokojnie zagniatać czy wałkować. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze części, każdą rolujemy, odcinamy około centymetrowe kawałki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy około 7-8 minut po wypłynięciu na powierzchnię. Po wyjęciu zalewamy zimną wodą aby się nie sklejały. Następnie wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy na roztopionym maśle. Polewa truskawkowa: Truskawki rozmrażamy. Blendujemy. Dosypujemy cukier, wlewamy kefir. Blendujemy. Polewamy gotowe kluseczki. Smacznego!