kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Otrębuski z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chrupiąca przekąska lub znakomity dodatek do zup. Dodatkowa porcja błonnika przyda się w każdej postaci.

Otrębuski z kaszą manną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Otrębuski z kaszą manną

 

  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki otrąb pszennych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 spora cebula
  • 4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ¾ szklanki wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • czarny sezam do posypania

 

Sposób przygotowania:

Otrębuski z kaszą manną
Suche składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, koncentrat, wodę i oliwę. Cebulę siekamy jak najdrobniej. Wbijamy jajko. Całość mieszamy najpierw łyżką, później ciasto wyrabiamy ręką. W razie potrzeby dosypujemy otrąb lub dolewamy wody, ale ostrożnie i z umiarem. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm i kroimy w kwadraty, po czym posypujemy czarnym sezamem i układamy na blasze. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach, obserwując czy nic się nie przypala. 
Otrębuski z kaszą manną
Otręby dodane do ciasta wzbogaciły zwykłą mąkę w błonnik. Likopen zawarty w koncentracie pomidorowym ma działanie antynowotworowe.
Otrębuski z kaszą manną
Wyrobione ciasto można przechowywać w lodówce nawet do 12 godzin
Otrębuski z kaszą manną
Ciasto przy rozwałkowywaniu możemy podsypywac majerankiem lub otrębami
Otrębuski z kaszą manną
Po 5 minutach wypiekania otrebuski możemy przewrócić na drugą stronę: nie przypalą się i będą obustronnie rumiane