Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pikantne placki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Placki z pieczarkami i gotowanym mięsem to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Smakują rewelacyjnie.

Pikantne placki z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne placki z pieczarkami

 

  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Pikantne placki z pieczarkami
Na rozgrzanych 2 łyżkach oleju podsmażyć posiekaną cebulę, pieczarki i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, ostudzić. Do miski wlać kefir, połączyć z żółtkiem i sodę. Wsypać mąkę, kaszę mannę,sól, pieprz i zamieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę ugotowane mięso, zimne pieczarki, odrobinę sosu sojowego, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka. Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placki. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem.
Pikantne placki z pieczarkami
Cebulę pieczarki i marchew podsmażyć na oleju
Pikantne placki z pieczarkami
Do kefiru dodać mąkę kaszę mannę i resztę składników
Pikantne placki z pieczarkami
Wszystkie składniki razem delikatnie wymieszać
Pikantne placki z pieczarkami
Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki