ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Owoce morza w towarzystwie makaronu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Owoce morza w sosie na makaronie

Owoce morza w towarzystwie makaronu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Owoce morza w towarzystwie makaronu

 

  • 1/2 kg mrożonej mieszanki owoców morza (ja użyłam mieszanki kawałków kalmarów,ośmiorniczek,małż i krewetek)
  • ok.300 g makaronu
  • 2 cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • natur,pieprz, mieszanka przypraw Fit Up Kamis do ryb i owoców morza, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Owoce morza w towarzystwie makaronu
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula zacznie się rumienić wlewamy białe wino i na niewielkim ogniu dusimy parę minut, następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą. Po 3 minutach możemy dodać owoce morza (zamrożone). Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 20 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. W tym czasie gotujemy makaron al dente z łyżką oliwy. Po 20 minutach sprawdzamy czy owoce morza są już gotowe, w razie potrzeby można dodać do sosu więcej wody lub dolać wody. Jeśli z kolei sos jest zbyt rzadki, zdejmujemy przykrywkę i zwiększamy ogień aby odparować nadmiar wody. Gotowy sos z owocami morza nakładamy na makaron i gotowe. Smacznego :)
Owoce morza w towarzystwie makaronu
Tu cebulka z pomidorami i winem, następnie dodajemy owoce morza
Owoce morza w towarzystwie makaronu
Prawie gotowy sos :) Nakładamy na dowolony makaron