anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Owoce pod orkiszową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie jest to elegancki deser na uroczyste okazje, ale bardzo smaczny i zdrowy, a przygotowanie zajmuje tylko chwilę.

Owoce pod orkiszową kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Owoce pod orkiszową kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Owoce pod orkiszową kruszonką
Dokładnie umyte i obrane jabłka i mango kroję na plasterki, skrapiam sokiem z cytryny i mieszam z mąką kukurydzianą. Przekładam do naczynia żaroodpornego. Przesianą mąkę wymieszaną z cukrem pudrem miksuję z olejem, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Układam równą warstwą na owocach. Na wierzchu posypuję cukrem trzcinowym. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam na chwilę do lekkiego przestygnięcia i podaję jeszcze ciepłe .
Owoce pod orkiszową kruszonką
Na owocach układam kruszonkę, a na wierzchu posypuję cukrem trzcinowym.
Owoce pod orkiszową kruszonką
Mało elegancki deser, ale bardzo smaczny i ekspresowy do przygotowania.
Owoce pod orkiszową kruszonką
Owoce pod orkiszową kruszonką podawane lekko ciepłe.