femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Owocowa pianka z owocami na biszkoptach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lato to pora kiedy każdy ma ochotę lekkie ciasta z owocami. Dlatego też przedstawiam na przepis na puszystą piankę. Gwarantuję, że będzie Wam smakować.

Owocowa pianka z owocami na biszkoptach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Owocowa pianka z owocami na biszkoptach

 

  • 1/2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 2 bite śmietany typu Śnieżka na 200 ml mleka
  • 2 galaretki brzoskwiniowe na 500 ml wody
  • 1 galaretka truskawkowa na 500 ml wody
  • 4 połówki brzoskwiń w syropie
  • 1/2 szklanki jagód
  • 300 ml mleka
  • wrząca woda

Sposób przygotowania:

Owocowa pianka z owocami na biszkoptach
Przygotuj galaretki. Galaretkę truskawkową i jedną brzoskwiniową rozrób osobno w pół szklanki wrzątku. Galaretkę brzoskwiniową odstaw do stężenia. Natomiast galaretkę truskawkową wlej do prostokątnego pojemnika. Drugą galaretkę brzoskwiniową rozrób w 1 i 3/4 szklanki wody. Odstaw do stężenia.

Tortownicę wyłóż pergaminem, na spodzie ułóż okrągłe biszkopty. Schłodzone mleko ( 300 ml ) wlej do misy miksera/robota, wsyp 2 opakowania śnieżki i ubijaj do uzyskania aksamitnej masy.

Pod koniec ubijania dodaj brzoskwiniową galaretkę rozrobioną w mniejszej ilości wody. Przygotuj owoce. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój na cienkie plastry. Jagody przebierz, umyj.

Zastygniętą czerwoną galaretkę pokrój na małe kostki. Połowę ubitej śnieżki wyłóż do tortownicy na biszkopty, rozsyp część jagód i czerwonej galaretki, przykryj to resztą bitej śmietany.

Na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie, rozsyp jagody oraz ułóż resztę truskawkowej galaretki.

Całość zalej tężejącą już galaretką. Deser odstaw do wystudzenia.  
Owocowa pianka z owocami na biszkoptach
Deser porcjuj jak tort - krój na trójkąty!

Tagi:

ciasto deser