Sposób przygotowania:
Owocowo korzenny mix
Jabłka i gruszki należy umyć , obrać ze skórek i wyciąć gniazda nasienne. Owoce kroję w kostkę, przekładam do miski, zasypuję cukrem ( ½ szklanki) i zalewam olejem. Odstawiam na godzinę.
Śliwki kroję na małe kostki ( wielkości żurawiny) . Do owoców dodaję mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon , przyprawę do piernika oraz pokrojone śliwki i żurawinę. Całość mieszam.
Białka ubijam z pozostałym cukrem na sztywno, dodaję po jednym żółtku dalej ubijam, jak na biszkopta. Przekładam do masy owocowej, dokładnie mieszam. Ciasto przekładam do blaszki ( 36 x 26) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piekę 45 minut.
Wierzch dekoruję gotową polewa czekoladową.
Śliwki kroję na małe kostki ( wielkości żurawiny) . Do owoców dodaję mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon , przyprawę do piernika oraz pokrojone śliwki i żurawinę. Całość mieszam.
Białka ubijam z pozostałym cukrem na sztywno, dodaję po jednym żółtku dalej ubijam, jak na biszkopta. Przekładam do masy owocowej, dokładnie mieszam. Ciasto przekładam do blaszki ( 36 x 26) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piekę 45 minut.
Wierzch dekoruję gotową polewa czekoladową.
edytaha
zbysiowa
Dziękuję:)
anemon
Ja również, a póki co, zapisałam sobie przepis i sama sobie upiekę, bo już od jakiegoś czasu "chodzą za mną" takie korzenne smaki.
zbysiowa
Upiecz anemon, pachnie w całym domu "korzeniami" :))
edytaha
Za to mąż się cieszy, bo lubi :(
anemon
Co tam zakalec, wszystkim sią może przytrafić, byle był smaczny ja też nie wyrzucę.
zbysiowa
Długo nie miałam zakalca, a moje dziecię uwielbia:))
edytaha
To wpadnij do mnie, ale musisz się spieszyć, bo zostało już tylko pół blaszki, mąż pałaszuje, aż mu się uszy trzęsą :)
zbysiowa
Dziecię wysłane:))
edytaha