SUPERPRZEPIS

Owocowo- serowa fantazja

         
ocena: 5/5 głosów: 10
Owocowo- serowa fantazja

Pyszne ciasto przekładane z serem, owocami i galaretką. To doskonały deser na letnie, upalne dni. Każdemu będzie smakować.

Składniki:

Owocowo- serowa fantazja

Sernik:

  • 50 dag sera białego,
  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego,

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu.

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 400 ml mleka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 kostka masła,

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Owocowo- serowa fantazja

Przygotowanie sernika

Owocowo- serowa fantazja
Margarynę ucieram z cukrem i żółtkami. Dodaję ser,budyń oraz pianę. Piekę.

Sernik: Margarynę ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami do białości. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie biszkoptu:

Owocowo- serowa fantazja
Białka ubijam, dodaję pozostałe składniki i razem miksuję. Piekę.

Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie masy budyniowej:

Owocowo- serowa fantazja
Gotuję budyń. Zimny budyń ucieram z masłem.

Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuje razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki obieram z szypułek. Owoce płuczę. Połowę masy budyniowej wykładam na sernik, wyrównuję.

Przełożenie ciasta:

Owocowo- serowa fantazja
Na masie układam owoce, zalewam galaretką. Wykładam pozostałą masę oraz układam biszkopt.

Na masie układam owoce. Zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do stężenia. Na stężoną galaretkę wykładam drugą część masy budyniowej. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.