Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Owsiana tarta ciasteczkowa z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomysłowy deser na tartę z ciasteczek bez maki.

Owsiana tarta ciasteczkowa z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owsiana tarta ciasteczkowa z czekoladą

 

  • 110 g miękkiego masła
  • 1 jajko sredniej wielkości
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki otrębów owsianych
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyzeczka sody oczyszczonej
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • garść migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

Owsiana tarta ciasteczkowa z czekoladą
Na początek ucieramy jajko z cukrem dodając masło. Wszystko ucieramy na puszystą i gładką masę. Radzę używać wałka do ucierania lub też drewnianej łyżki. Następnie dodajemy otręby owiane (mogą być też inne ulubione otręby - ważne aby zastąpić mąkę zdrowym składnikiem) proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Całość mieszamy. Białą czekoladę siekamy dosyć drobno. Tak samo postępujemy z migdałami. Można do tego deseru wykorzystać również migdały w płatkach i oszczędzić sobie czasu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Blaszkę do pieczenia w kształcie okręgu natłuszczamy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Na blaszce układamy małe kuleczki z przygotowanej masy w dość niewielkich odstępach. W czasie pieczenia ciastka "rozpłyną się " i połączą w smakowitą tartę. Pieczemy ok 10 minut. Jeśli chcemy uzyskać ciastka, musimy zrobić bardzo duże odstępy miedzy uformowanymi kuleczkami ponieważ zwiększą swoją objętość. Studzimy na kratce. Smacznego.
Owsiana tarta ciasteczkowa z czekoladą
Masło, cukier i jakjo ucieramy na puszystą masę.
Owsiana tarta ciasteczkowa z czekoladą
Dodajemy otręby, proszek do pieczenia i sodę.
Owsiana tarta ciasteczkowa z czekoladą
dodajemy posiekaną czekolade oraz migdały
Owsiana tarta ciasteczkowa z czekoladą
Formuujemy ciasteczka, które stworzą tartę.