Sposób przygotowania:
Ciasteczka z okienkiemETAP 1:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtko jajka oraz śmietanę i zimne masło pokrojone w kosteczkę. Wszystkie składniki posiekać szerokim nożem i szybko zagnieść ciasto, schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.
Stolnicę podsypać niewielką ilością mąki i rozwałkować cieniutko schłodzone ciasto, przy pomocy prostokątnej foremki wyciąć ciastka i w co drugim przy pomocy serduszka wyciąć okienka.
Ciastka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 8-10 minut po upieczeniu wystudzić.
ETAP 2:
Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnku z gorącą wodą i przestudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na krem i kiedy masło ładnie się spieni cały czas ucierając dodać płynną czekoladę, szczyptę soli mleko w proszku. Kiedy krem jest gotowy można go zabarwić barwnikiem spożywczym, ale to nie jest konieczne.
Wystudzone ciastka bez okienka posmarować warstwą kremu i przykryć ciastkiem z serduszkiem i delikatnie docisnąć.
ETAP 3:
Złożone ciasteczka odstawiamy do lodówki na kilka godzin w tym czasie ciastka zastygną i połączą się smaki ciasta i kremu.
SylaUla
lukrowanepierniczki
skuter5
Czekoladka 2