Sposób przygotowania:
Owsiankowe ciasteczka z frużeliną wiśniową
1. Ciasteczka:
Banana rozgniatamy w misce widelcem, wbijamy jajko, wsypujemy sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Następnie za pomocą łyżki formujemy nakładamy porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyjdzie nam około 12 ciasteczek. Następnie ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do ładnego zrumienienia się. Ciasteczka studzimy.
2. Frużelina wiśniowa:
Wiśnie i cukier brzozowy przekładamy do garnka i podgrzewamy aż puszczą sok. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do wiśni i zagotowujemy mieszając. Frużelinę studzimy.
3. Podanie:
Na ciasteczka nakładamy frużelinę i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wychodzi 12 sztuk ciasteczek.
Jeżeli chcemy mieć bardzo gęstą frużelinę, należy dać więcej mąki ziemniaczanej, myślę, że tak kopiastą łyżkę.
Użyłam takich gotowych owsianek do przygotowania w 3 minuty.
Banana rozgniatamy w misce widelcem, wbijamy jajko, wsypujemy sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Następnie za pomocą łyżki formujemy nakładamy porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyjdzie nam około 12 ciasteczek. Następnie ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do ładnego zrumienienia się. Ciasteczka studzimy.
2. Frużelina wiśniowa:
Wiśnie i cukier brzozowy przekładamy do garnka i podgrzewamy aż puszczą sok. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do wiśni i zagotowujemy mieszając. Frużelinę studzimy.
3. Podanie:
Na ciasteczka nakładamy frużelinę i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wychodzi 12 sztuk ciasteczek.
Jeżeli chcemy mieć bardzo gęstą frużelinę, należy dać więcej mąki ziemniaczanej, myślę, że tak kopiastą łyżkę.
Użyłam takich gotowych owsianek do przygotowania w 3 minuty.