olchunia90

olchunia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

ożeniaczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

jarzynowa zupa z kluseczkami według tradycji była podawana narzeczonym gdyż w tej zupie żenią się ziemniaki z marchewką

ożeniaczka

Składniki:

ożeniaczka

 

  • 2 litry wody
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała cebula
  • 10 dag boczku
  • ząbek czosnku sól, pieprz do smaku
  • ciasto na kluseczki: 10 dag mąki, 1 jajko, sól, woda

 

Sposób przygotowania:

ożeniaczka
warzywa kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy. z mąki, jajka, soli i wody zagniatamy ciasto tak jak na pierogi. gdy ziemniaki będą lekko miękkie wałkujemy ciasto na grubość ok 2 mm, skubiemy palcami małe kluseczki i dodajemy do zupy. jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę przegotowanej wody. całość doprowadzamy do zagotowania, doprawiamy solą i pieprzem, wyciskamy ząbek czosnku i wlewamy skwarki z boczku. zupa gotowa na obiad