BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ozór wołowy w sosie chrzanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam ozór w sosie chrzanowym z ziemniakami, pyszne danie obiadowe. Smaczne i lubiane przez moich domowników.

Ozór wołowy w sosie chrzanowym

Składniki:

Ozór wołowy w sosie chrzanowym

 

  • ozór wołowy
  • cebula 2 szt,
  • marchewka,
  • pietruszka ,
  • kawałek selera,
  • chrzan tarty 1/3 słoiczka,
  • bulion warzywnego około 2 szklanek,
  • listki laurowe 2
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • płynna przyprawa do smaku,
  • śmietana 200 ml,
  • mąka 2 łyżki ,
  • 1/4 szklanki wody,

Sposób przygotowania:

Ozór wołowy w sosie chrzanowym
Wołowy ozór oczyścić, dobrze wypłukać.

Jarzynę obrać, pokroić na kawałki.

Cebule również obrać, przekroić na połówki i pokroić w piórka.

Warzywa razem z ozorem włożyć do garnka,zalać zimną wodą dodając listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu , gotować do miękkości około 2,5 godziny.

Dodać przyprawę uniwersalnej do smaku i przyprawę płynną.

Ozór po ugotowaniu wyjąc , ostudzić ściągnąć skórkę pokroić w plastry,

Odlać 2 szklanki bulionu , dodać chrzan dokładnie wymieszać i zagotować.

Zagęścić mąką z wodą.

Po ugotowaniu dodać śmietanę.

W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku,

Podawać z ziemniakami,polany ostudzonym sosem chrzanowym.

Tagi:

danie obiad