Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 801]

Ozorek na puree chrzanowym w sosie marchewkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ozorek w iście królewskim wydaniu. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, podkreślone delikatnym sosem na bazie białego wina z lekko słodką marchewką i pikantnym puree chrzanowym to propozycja warta przygotowania, polecam

Ozorek na puree chrzanowym w sosie marchewkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ozorek na puree chrzanowym w sosie marchewkowym

 

Sposób przygotowania:

Ozorek na puree chrzanowym w sosie marchewkowym
Sos marchewkowy:

Na głębokiej patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim przez 2-3 minuty pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę. Do warzyw dodajemy pokruszone liście laurowe i ziele angielskie- mieszamy i dusimy kolejne 203 minuty. Na patelnie wlewamy wino i bulion, przykrywamy i dusimy 25 -30 minut. Po tym czasie marchewka powinna zmięknąć, wtedy to wyłączamy sos i odstawiamy aby chwilę przestygnął. Przestudzony sos blendujemy, z powrotem zagrzewamy i odparowujemy do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

Ozorek wołowy:

Ozór myjemy, dokładnie oczyszczamy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy go wodą (tak aby cały był nią przykryty ), dodajemy obrane i przekrojone na pól marchewki, cebulę, ząbki czosnku oraz przyprawy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy (nie doprowadzając do wrzenia ), przykręcamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 3 godzin lub do momentu kiedy mięso stanie się miękkie. Ugotowane mięso wyjmujemy, lekko studzimy. Przestudzony ozór obieramy ze skóry (kiedy jest miękki nie ma problemu ze ściągnięciem skóry ) i kroimy go w plastry, zawijamy w folię aby nie ostygły, odstawiamy.

Puree chrzanowe:

Obrane ziemniaki, przekrojone na ćwiartki przekładamy do garnka, zalewamy je mlekiem i uzupełniamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki, odcedzamy, przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem, dodajemy do nich masło, śmietanę, chrzan i wszystko starannie mieszamy na gładką masę. Doprawiamy ziemniaki solą i pieprzem. Na talerze wykładamy porcję puree chrzanowego, na nim układamy pokrojone w plastry ozorki a obok rozlewamy porcję sosu – serwujemy gorące w towarzystwie białego wina, smacznego ; )
Ozorek na puree chrzanowym w sosie marchewkowym
Ozorek wołowy gotujemy razem z marchewką, zielem i liściem laurowym
Ozorek na puree chrzanowym w sosie marchewkowym
Na patelni podsmażamy cebulę z marchewką i czosnkiem
Ozorek na puree chrzanowym w sosie marchewkowym
Wlewamy bulion, białe wino i wszystko dusimy do miękkości
Ozorek na puree chrzanowym w sosie marchewkowym
Sos blendujemy, odparowujemy, dodajemy pokrojony ozór

Tagi:

marchewka