Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem oraz chorizo
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, opłukać, zalać wodą, lekko posolić i zagotować. Gotować około 10 minut. Odcedzić.
Bakłażana umyć, pokroić w plastry. Plastry bakłażana oprószyć solą i pieprzem a take skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju oraz łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, lekko zrumienić, dodać plastry bakłażana, dusić do momentu aż zmienią kolor i lekko zmiękną. Na tej samej patelni lekko podgrzac plastry chorizo.
Male naczynie żaroodporne posmarować delikatnie masłem, najpierw ułożyć plastry ziemniaków, na ziemniaki równomiernie nałożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz wiórkami masła. Zalać mlekiem. Na ziemniaki nałożyć plastry bakłażana, polać śmietaną, następnie ułożyć plastry chorizo. Wierzch posypać startym żółtym serem.
Przed podaniem zapiec przez około 15- 20 minut w piekarniku w 190 C.
Posypać zieleniną.
Bakłażana umyć, pokroić w plastry. Plastry bakłażana oprószyć solą i pieprzem a take skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju oraz łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, lekko zrumienić, dodać plastry bakłażana, dusić do momentu aż zmienią kolor i lekko zmiękną. Na tej samej patelni lekko podgrzac plastry chorizo.
Male naczynie żaroodporne posmarować delikatnie masłem, najpierw ułożyć plastry ziemniaków, na ziemniaki równomiernie nałożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz wiórkami masła. Zalać mlekiem. Na ziemniaki nałożyć plastry bakłażana, polać śmietaną, następnie ułożyć plastry chorizo. Wierzch posypać startym żółtym serem.
Przed podaniem zapiec przez około 15- 20 minut w piekarniku w 190 C.
Posypać zieleniną.