jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ozorki w galarecie wg jaNina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taką galaretę możemy pokroić w plastry i podawać na chlebie zamiast wędliny.

Ozorki w galarecie wg jaNina

Składniki:

Ozorki w galarecie wg jaNina

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ozorki w galarecie wg jaNina
Ozory zalewamy wodą - gotujemy przez kilkanaście minut. Odlewamy wodę, zalewamy nową wodą, najlepiej źródlaną i dodajemy startą w łezkę włoszczyznę (korzenie). Lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Ozory obieramy i kroimy. Do bulionu dodajemy żelatynę w proporcji wg przepisu na opakowaniu na żelatynie. Doprawiamy go solą i pieprzami - galaretka powinna być lekko pikantna. Wkładamy pokrojone ozorki do foremki, najlepiej silikonowej i zalewamy galaretką. Odstawiamy do studzenia. Podajemy ozorki w galarecie skropione cytryną.