Sposób przygotowania:
Ozorki w sosie śliwkowym
Ozorki oczyścić odciąć ślinianki i obgotować ok 15 min, odlać pierwszą wodę .
Zalać wrzątkiem, dodać cebulę, pieprz i vegetę i gotować do miękkości .. wyjąć z wywaru zdjąć skórkę i pokroić w plastry..
Wywar przecedzić dodać namoczone wcześniej i pokrojone na drobno śliwki pogotować ok 10 min..
po czym zmiksować blenderem.. Dodać pokrojone ozorki i posiekany por i seler..
Dusić jeszcze ok 15 min pod przykryciem. a w międzyczasie przygotować z masła i mąki rumianą zasmażkę..
dodać do niej trochę wywaru.. dobrze wymieszać i wlać do ozorków..
Podawać z kaszą jęczmienną i dowolną surówką.. lub mizerią.
Zalać wrzątkiem, dodać cebulę, pieprz i vegetę i gotować do miękkości .. wyjąć z wywaru zdjąć skórkę i pokroić w plastry..
Wywar przecedzić dodać namoczone wcześniej i pokrojone na drobno śliwki pogotować ok 10 min..
po czym zmiksować blenderem.. Dodać pokrojone ozorki i posiekany por i seler..
Dusić jeszcze ok 15 min pod przykryciem. a w międzyczasie przygotować z masła i mąki rumianą zasmażkę..
dodać do niej trochę wywaru.. dobrze wymieszać i wlać do ozorków..
Podawać z kaszą jęczmienną i dowolną surówką.. lub mizerią.
Babciagramolka
Sarenka