luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Dieta proteinowa Luny i Eliss

Ozorki w sosie śliwkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

O takie ozorki - dziś zrobiłam na obiadek

Ozorki w sosie śliwkowym

Składniki:

Ozorki w sosie śliwkowym

 

Sposób przygotowania:

Ozorki w sosie śliwkowym
Ozorki oczyścić odciąć ślinianki i obgotować ok 15 min, odlać pierwszą wodę .
Zalać wrzątkiem, dodać cebulę, pieprz i vegetę i gotować do miękkości .. wyjąć z wywaru zdjąć skórkę i pokroić w plastry..
Wywar przecedzić dodać namoczone wcześniej i pokrojone na drobno śliwki pogotować ok 10 min..
po czym zmiksować blenderem.. Dodać pokrojone ozorki i posiekany por i seler..
Dusić jeszcze ok 15 min pod przykryciem. a w międzyczasie przygotować z masła i mąki rumianą zasmażkę..
dodać do niej trochę wywaru.. dobrze wymieszać i wlać do ozorków..
Podawać z kaszą jęczmienną i dowolną surówką.. lub mizerią.