luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Ozorki w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smakowite ozorki z kaszą gryczaną

Ozorki w sosie własnym

Składniki:

Ozorki w sosie własnym

 

  • 3 ozorki wieprzowe
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ziarna jałowca
  • sól
  • pieprz
  • 1 listek laurowy
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Ozorki w sosie własnym
Ozorki oczyścić, wyciąć ślinianki, włożyć do wrzątku i zagotować, pierwszą wodę odlać i zalać świerzą , dodać listek laurowy, przyprawy, cebulę i marchewkę. Ugotować do miękkości, Wyjąć ozorki i marchewki, resztę wywaru przecedzić. Ozorki obrać z resztek skórki i pokroić w plastry, włożyć do wywaru, zagotować i zagęścić sos mąką lub jeśli ktoś lubi dodać zasmażkę.
Podawać z kaszą gryczaną i marchewką.