Sposób przygotowania:
pączki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko i 10 dag mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn urośnie dodać pozostałą mąkę, utarte z cukrem żółtko, lekko podgrzaną śmietankę, dokładnie utłuczoną wanilię, stopione, sklarowane, letnie masło, sól i spirytus. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki i miski. Powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy wyrośnie, nabierać łyżką porcje i formować placuszki, nakładać do środka po pół łyżeczki odsączonych z syropu konfitur i dokładnie zlepiać. Ułożyć na oprószonej mąką stolnicy i przykryć ściereczką, gdy pączki urosną podwajając swoją objętość smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Usmażone pączki układać na bibule, aby odsączyć je z tłuszczu. Można je polukrować i posypać drobno pokrojoną, smażoną skórką pomarańczową lub obtoczyć w cukrze pudrze