agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pączki doskonałe nie tylko na tłusty czwartek

pączki

Składniki:

pączki

 

  • ½ kg mąki
  • 10 dag cukru
  • 6 dag drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 8 żółtek
  • 15 dag masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • ½ laski wanilii
  • Starta skórka z cytryny
  • ½ kg smalcu

Sposób przygotowania:

pączki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko i 10 dag mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn urośnie dodać pozostałą mąkę, utarte z cukrem żółtko, lekko podgrzaną śmietankę, dokładnie utłuczoną wanilię, stopione, sklarowane, letnie masło, sól i spirytus. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki i miski. Powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy wyrośnie, nabierać łyżką porcje i formować placuszki, nakładać do środka po pół łyżeczki odsączonych z syropu konfitur i dokładnie zlepiać. Ułożyć na oprószonej mąką stolnicy i przykryć ściereczką, gdy pączki urosną podwajając swoją objętość smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Usmażone pączki układać na bibule, aby odsączyć je z tłuszczu. Można je polukrować i posypać drobno pokrojoną, smażoną skórką pomarańczową lub obtoczyć w cukrze pudrze