Sposób przygotowania:
Pączki
Przygotowanie: W 1/3 ilości mąki drożdży i 1/2 szklanki mleka sporządzić rozczyn,gdy podrośnie,dodać żółtka utarte z cukrem,spirytus,rum,pozostawiając część mąki,roztopione masło i resztę mleka. Wszystko razem dobrze wyrobić przez 20 minut i pozostawić do wyrośnięcia.Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie,wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką,wałkować na grubość 3-4 centymetry,wycinać krążki szklaneczką,nałożyć konfiturę,zawinąć brzegi i formować kulki,odkładając je do wyrośnięcia. W dużym,płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz do smażenia,wkładać do niego po kilka,jeśli to będzie patelnia elektryczna,kilkadziesiąt pączków, i smażyć po obu stronach przez 6-8 minut.Wyjąć szpikulcem lub łyżką cedzakową na sito wyłożone bibułą,a gdy ociekną z tłuszczu,posypać cukrem pudrem lub polukrować.