Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis, który zawsze mi wychodzi

Pączki

Składniki:

Pączki

 

  • 3 szkl mąka,
  • 8 dag drożdże,
  • 10 szt żółtka,
  • 1/2 szkl mleko,
  • 10 dag masło,
  • 1/2 szkl cukier,
  • 4 łyżki spirytus,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka skórka z cytryny,
  • do smaku Sól,
  • 1 szkl marmolada z różą,
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pączki
Mleko zagotować, gorącym sparzyć mąkę, pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do ostudzonej mąki dodać drożdże, żółtka, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny, spirytus i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wymieszać, pod koniec dodać stopione masło i wyrobić. Odłożyć w cieple miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wykrawać krążki. Na jeden nakładać marmoladę, przykrywać drugim krążkiem, zlepiać palcami i powtórnie wykrawać szklanką. Pączki układać na desce posypanej mąka, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzać tłuszcz, władać wyrośnięte pączki i smażyć z obu stron. Po upieczeniu osączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem z wanilią.