Sposób przygotowania:
Pączki
Mleko zagotować, gorącym sparzyć mąkę, pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do ostudzonej mąki dodać drożdże, żółtka, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny, spirytus i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wymieszać, pod koniec dodać stopione masło i wyrobić. Odłożyć w cieple miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wykrawać krążki. Na jeden nakładać marmoladę, przykrywać drugim krążkiem, zlepiać palcami i powtórnie wykrawać szklanką. Pączki układać na desce posypanej mąka, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzać tłuszcz, władać wyrośnięte pączki i smażyć z obu stron. Po upieczeniu osączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem z wanilią.