shimetsu

shimetsu

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Pączki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, lepsze niż z cukierni.

Pączki

Składniki:

Pączki

 

  • 50 dag maki pszennej
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • szklanka mleka
  • łyżka wódki lub spirytusu
  • 4 dag drożdży
  • szczypta soli
  • olejek rumiankowy lub arakowy
  • lukier i czekolada do polania.
  • dżem jako nadzienie

Sposób przygotowania:

Pączki
Rozrobić drożdże z 4 łyżkami mleka, 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, olejkiem, szczypta soli i dodać to do reszty mąki wraz z wyrośniętym rozczynem. Zagnieść ciasto. Pod koniec dodać wódkę oraz rozpuszczone masło, dodawać porcjami i zagniatać, aż się całkowicie wchłonie. Odstawić ciasto aby wyrosło. Ciasto nabierać drewniana łyżka umoczoną w wodzie lub obsypana mąką i rozpłaszczać na obsypanej mąką dłoni. Na każdy placek nałożyć porcję dżemu i starannie zalepić. Układać na deseczce posypanej mąką, stroną zalepioną w dół i pozostawić aby wyrosły. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju.