Sposób przygotowania:
Pączki z cukrem pudremWykonanie rozczynu:
Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy drożdże,wsypujemy cukier i mąkę ( 3 łyżki). Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut pod ściereczką.
Wykonanie ciasta na pączki:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę,szczyptę soli. Wbijamy żółtka i jajo. Dodajemy wyrośnięty rozczyn mleko, cukier i margarynę rozpuszczoną.
Wyrabiamy mikserem ciasto ( końcówka hak) koło 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt klejące to podsypcie mąką.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny. Po tym czasie jeszcze raz lekko wyrabiamy i wałkujemy na 1.1/2 cm, wycinamy szklanka kółka zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor:)
Po wyjęciu i obcieknięciu z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem :)