lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pączki z cukrem pudrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 26
         
ocena: 5/5 głosów: 9

No kochani w czwartek, no właśnie co jest w czwartek..... tłusty czwartek, dlatego dziś robię pączki. Jutro faworki, a w czwartek oponki.

Pączki z cukrem pudrem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pączki z cukrem pudrem

Składniki:

  • 4 szklanki maki pszennej typ 500

 

 

 

 

  • cukier 150 g

 

Sposób przygotowania:

Pączki z cukrem pudrem

Wykonanie rozczynu:

Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy drożdże,wsypujemy cukier i mąkę ( 3 łyżki). Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut pod ściereczką.

Wykonanie ciasta na pączki:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę,szczyptę soli. Wbijamy żółtka i jajo. Dodajemy wyrośnięty rozczyn mleko, cukier i margarynę rozpuszczoną.

Wyrabiamy mikserem ciasto ( końcówka hak) koło 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt klejące to podsypcie mąką.

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny. Po tym czasie jeszcze raz lekko wyrabiamy i wałkujemy na 1.1/2 cm, wycinamy szklanka kółka zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor:)

Po wyjęciu i obcieknięciu z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem :)

Pączki 2016 rok
Do misy wsypujemy przesianą mąkę,szczyptę soli. Wbijamy żółtka i jajo.
Pączki 2016 rok
Dodajemy wyrośnięty rozczyn mleko, cukier.
Pączki 2016 rok
Dodajemy rozpuszczoną ostudzoną margarynę
Pączki 2016 rok
Wyrabiamy mikserem ciasto ( końcówka hak) koło 15 minut.
Pączki 2016 rok
Po tym czasie jeszcze raz lekko wyrabiamy i wałkujemy na 1.1/2 cm ,wycinamy szklanką kółka
Pączki 2016 rok
Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor:) Po wyjęciu i obcieknięciu z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem :)