kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Tradycyjne pączki z powidłem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne tradycyjne pączki z nadzieniem wiśniowym z posypką z cukru pudru

Tradycyjne pączki z powidłem wiśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjne pączki z powidłem wiśniowym

 

  • mąka krupczatka - 500 gram
  • drożdże świeże - 50 gram
  • margaryna - 100 gram
  • cukier - 1/2 szklanki
  • żółtka - 4 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • mleko 2,5% - 1 szklanka
  • spirytus - 1 łyżka
  • powidło wiśniowe
  • cukier puder
  • smalec - 6 kostek

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne pączki z powidłem wiśniowym
Ciepłe mleko należy wymieszać z łyżeczką cukru, mąki oraz drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min. W między czasie należy roztopić margarynę. Mąkę przesiać.Żółtka i jajko wraz z cukrem ucieramy na gładką i jasną masę. Następnie łączymy mąkę, masę jajeczną oraz wyrośniętym zaczynem drożdżowym.W trakcie wyrabiania stopniowo dodawać rozpuszczoną margarynę i spirytus.. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto odstawiamy na około 1,5 godziny. Gotowe i wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy posypanej mąką. Szklanką wykrawamy krążki. Pączki pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Pączki smażymy w głębokim oleju o temp. 160-170 stopni z obu stron po około 3 minuty. Następnie odsączamy na ręcznikach papierowych z oleju. Po ostudzeniu nadziewamy marmoladą wiśniowa i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!
Tradycyjne pączki z powidłem wiśniowym
Żółtka i jajko wbite do miski, połączone z cukrem
Tradycyjne pączki z powidłem wiśniowym
Rozpuszczone drożdże połączone z mąką i pozostałymi składnikami
Tradycyjne pączki z powidłem wiśniowym
Zagniecione ciasto wyłożone na stolnice i rozgniecione palcami
Tradycyjne pączki z powidłem wiśniowym
Krążki ciasta zmażone w fyrtkownicy na oleju o temp. 170 stopni