Sposób przygotowania:
Tradycyjne pączki z powidłem wiśniowym
Ciepłe mleko należy wymieszać z łyżeczką cukru, mąki oraz drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min. W między czasie należy roztopić margarynę. Mąkę przesiać.Żółtka i jajko wraz z cukrem ucieramy na gładką i jasną masę. Następnie łączymy mąkę, masę jajeczną oraz wyrośniętym zaczynem drożdżowym.W trakcie wyrabiania stopniowo dodawać rozpuszczoną margarynę i spirytus.. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto odstawiamy na około 1,5 godziny. Gotowe i wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy posypanej mąką. Szklanką wykrawamy krążki. Pączki pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Pączki smażymy w głębokim oleju o temp. 160-170 stopni z obu stron po około 3 minuty. Następnie odsączamy na ręcznikach papierowych z oleju. Po ostudzeniu nadziewamy marmoladą wiśniowa i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!