Sposób przygotowania:
pączki domowe
szklankę mąki utrzeć drożdżami i 1/3szkl. cukru, wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, przykryć ,odstawić do wyrośnięcia. do żółtek dodać szczpotę soli , odstawić na 10-15min, dodać do rozczynu.następnie połączyć z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym, spirytusem, dodać lekko podgrzane pozostałe mleko i roztopione, ostudzone masło oraz mąkę .wyrobić ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia.rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 2 cm i wykrawać krążki średnicy 4-5cm,na każdym ułożyć 1/2 łyżeczki konfitur, zlepić brzegi, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. kiedy podrosną , rozgrzać olej, wkładać pączki zlepioną częścią na dół ,smażyć aż się zrumieni.usmażone układać na bibułkowych serwetkach ,polukrować lub posypać cukrem pudrem