Sposób przygotowania:
Pączki hiszpańskie z bitą śmietaną
Przyszykowujemy garnek do którego wlewamy wodę i zagotowujemy,następnie rozpuszczamy w wodzie margarynę.Po rozpuszczeniu margaryny zmniejszamy ogień i jednym ruchem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Pozostawiamy do przestygnięcia, kiedy już ostygnie dodajemy po jajku i miksujemy na gładką masę.Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki. Bitą śmietanę wlewamy do naczynia i ubijamy na sztywno dodając łyżkę cukru pudru. Po upieczeniu i przestudzeniu pączków przecinamy je na pół i nadziewamy bitą śmietaną,na koniec posypujemy cukrem pudrem do dekoracji.
marietta