WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1996]

Pączki kwiatki z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pączki z ciasta drożdżowego zrobionego z samych żółtek. Pączki smażymy na patelni na oleju. Są bardzo miękkie i puszyste.

Pączki kwiatki z patelni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pączki kwiatki z patelni

 

  • 50g świeżych drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • Szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 100g masła
  • Kilka kropel olejku waniliowego
  • Kilka kropel olejku cytrynowego
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pączki kwiatki z patelni

ETAP 1:

Masło roztopić i przestudzić. Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w mleku i odstawić żeby zaczęło pracować. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Żółtka zmiksować z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wlać do mąki. Dodać zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dolewać partiami masło i wyrabiać aż zacznie odchodzić od ścian miski. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Rozwałkować na placek o grubości ok 1,5cm. Wycinać dowolne kształty pączków i odkładać je na stolnicę. Pozostawić na 10-15 minut.

Następnie smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Pączki kwiatki z patelni
Pączki w trakcie smażenia na patelni na oleju
Pączki kwiatki z patelni
Wyrośnięte pączki ułożone na patelni na rozgrzanym oleju
Pączki kwiatki z patelni
Pączki wycięte i ułożone na stolnicy do wyrośnięcia
Pączki kwiatki z patelni
Wyrośnięte w misce ciasto drożdżowe na pączki
Pączki kwiatki z patelni
Zmiksowane z cukrem żółtka dodane do mąki