Sposób przygotowania:
Pączki kwiatki z patelniETAP 1:
Masło roztopić i przestudzić. Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w mleku i odstawić żeby zaczęło pracować. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Żółtka zmiksować z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wlać do mąki. Dodać zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dolewać partiami masło i wyrabiać aż zacznie odchodzić od ścian miski. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Rozwałkować na placek o grubości ok 1,5cm. Wycinać dowolne kształty pączków i odkładać je na stolnicę. Pozostawić na 10-15 minut.
Następnie smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.
Przestudzić i posypać cukrem pudrem.