smaki12

smaki12

Starszy Kucharz
[Przepisów: 46]

Pączki na parze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dobre białe pączki w polewie...

Pączki na parze

Składniki:

Pączki na parze

 

  • 2 szkl maki
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 5 łyżeczek dżemu (czarna pożeczka, owoce leśne)
  • 2 łyżki kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki na parze
Do ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i sół. Odstawiamy przykrytą miskę do rozpuszczenia drożdży. Potem dodajemy jajka, mąke i razem wszystko mieszamy tak aby ciasto było jednolite. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy na stolnice, wałkujemy na grubość 2 cm. wykrawamy szklanką koła i parujemy pączki nad parą.
POLEWA: czekolade rozpuścić dodać dżem i kakao i razem wszystko wymieszać.Polać pączki.