jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Pączki oreo z dziurką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taki karnawałowy deser ucieszy niejednego łasucha. Łączy bowiem w sobie same pyszności: pączki, czekoladę i ciasteczka oreo.

Pączki oreo z dziurką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki oreo z dziurką

CIASTO:

  • Ok 5,5 kg mąki,
  • Szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 8 dag masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 -6 ciastek oreo,

DODATKOWO

WYKOŃCZENIE:

Sposób przygotowania:

Pączki oreo z dziurką

CIASTO:

Pączki oreo z dziurką
Pod koniec do ciastadodajemy pokruszone ciasteczka

Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki. Gotowy rozczyn powinien mieć konsystencję śmietanki. Tak przygotowany pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Między czasie rozpuszczamy masło, rozkruszamy drewnianą pałką ciastka i przygotowujemy pozostałe składniki.


Do gotowego rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko i żółtka. Całość wyrabiamy. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy mąkę. Po około 5 minutach dodajemy tłuszcz oraz alkohol. W sumie ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na sam koniec łączymy je z pokruszonymi ciastkami. Po połączeniu ciastek z ciastem całość przykrywamy i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 2

Pączki oreo z dziurką
Za pomocą szklanki i rurki formujemy pączki

Gotowe, wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką. Wałkujemy je na grubość około 1- 1,5 cm. Za pomocą szklanki z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła. W środku każdego wycinamy dziurki. Ja wykonałam je foremką na rurki.

ETAP 3

Pączki oreo z dziurką
Uformowane pączki odstawiamy do wyrośnięcia

Wycięte pączki pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut.

ETAP 4

Pączki oreo z dziurką
Pączki smażymy z dwóch stron do wyrośnięcia

Między czasie rozgrzewamy olej. Warto także obrać sobie 2-3 ziemniaki Wyrośnięte „pączki” wrzucamy na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu. Smażymy je z obu stron do zrumienienia. Jeśli tłuszcz jest za gorący, i zbyt szybko rumieni się ciasto, wówczas wkrawamy do niego plasterki ziemniaka.


Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i pozostawiamy do ostygnięcia.

WYKOŃCZENIE:

Pączki oreo z dziurką
Udekorowany deser pozostawiamy do zastygnięcia czekolady

Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej dodajemy pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy na wolnym ogniu do uzyskania płynnej czekolady.


Za pomocą pędzelka pączki smarujemy czekoladą i od razu posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo. Gotowe pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.