Sposób przygotowania:
Pączki pieczone z dziurką
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do nich ciepłe mleko i kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Masło stopić i przestudzić, pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z solą dodać przestudzony tłuszcz, jajka i wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać ciasto ja robiłam to robotem i na koniec dodać startą skórkę z całej pomarańczy, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na stolnicę wysypaną mąką ( ciasto się klei) i rozwałkować na niezbyt cienki placek, szklanką wyciąć krążki, a w nich na środku mniejsze kółeczka, wszystkie elementy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i po wierzchu posmarować mlekiem Piec w 180st około 15 minut po upieczeniu przestudzić i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku pomarańczowego oraz wody na lukier można dać dowolna posypkę, odstawić do zastygnięcia się lukru.
zbysiowa
misia5