iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pączki pieczone z dziurką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Po świątecznych wypiekach przyszedł czas na karnawałowe słodkości u mnie dzisiaj pączki z dziurką w mniej kalorycznej wersji bo pieczone w piekarniku.

Pączki pieczone z dziurką  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki pieczone z dziurką

 

Sposób przygotowania:

Pączki pieczone z dziurką
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do nich ciepłe mleko i kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Masło stopić i przestudzić, pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z solą dodać przestudzony tłuszcz, jajka i wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać ciasto ja robiłam to robotem i na koniec dodać startą skórkę z całej pomarańczy, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na stolnicę wysypaną mąką ( ciasto się klei) i rozwałkować na niezbyt cienki placek, szklanką wyciąć krążki, a w nich na środku mniejsze kółeczka, wszystkie elementy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i po wierzchu posmarować mlekiem Piec w 180st około 15 minut po upieczeniu przestudzić i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku pomarańczowego oraz wody na lukier można dać dowolna posypkę, odstawić do zastygnięcia się lukru.
Pączki pieczone z dziurką
Pomarańcze zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Pączki pieczone z dziurką
Wyrośnięte ciasto rozwałkować niezbyt cienko.
Pączki pieczone z dziurką
Z ciasta wyciąć krążki z dziurką i ułożyć na blaszce.
Pączki pieczone z dziurką
Upieczone pączki polać lukrem i ozdobić.