misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pączki po bawarsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pączki z rodzynkami,smaczne,polecam;-)))

Pączki po bawarsku

Składniki:

Pączki po bawarsku

 

  • 3 dag drożdży
  • 1/4 litra letniego mleka
  • 50 dag maki krupczatki
  • 10 dag stopionego masła
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 15 dag rodzynek
  • 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pączki po bawarsku
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem.