Sposób przygotowania:
Serduszkowe pączki
Margarynę roztopić i ostudzić. Zrobić rozczyn( 1 szklankę mleka lekko podgrzać, rozkruszyć drożdże, wsypać 2 łyżki cukru oraz dwie łyżki mąki, wymieszać ). Pozostawić na 15 minut. Żółtka i całe jajko zmiksować z cukrem, wlać pozostałe mleko. Masę przelać do wyrośniętego rozczynu. Wymieszać. Następnie wlać do przesianej mąki ze szczyptą soli. Dodać cynamon oraz ostudzoną margarynę. Dokładnie wyrobić ciasto (jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypać mąkę). Zakryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Stolnicę obsypać mąką i rozwałkować płat ciasta. Wykrawać serduszka wykrawaczką. Rozgrzać olej. Smażyć pączki z obu stron. Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z masą ajerkoniakową. Masę przełożyć do worka cukierniczego i nadziewać pączki. Dowolnie udekorować.
marietta