Sposób przygotowania:
Pączki teściowej
Do miski przesiać mąkę. Przygotować rozczyn z drożdży, odrobiny mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki. Rozczyn wlać do zagłębienia zrobionego w mące. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać je do mąki. Następnie wlać do majki mleko, dodać sól i spirytus (ocet). Wyrabiać ciasto dokładnie, dolać olej i wyrabiać je dalej-tak długo, aż będzie odstawać od ręki.Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto wałkować porcjami na grubość 1 cm. Wykrawać krążki, nakładać po 1 łyżeczce konfitury, i zamykać pączki, formując kulki. Pączki układać na posypanej mąką deseczce, sklejeniem do dołu. Gdy wyrosną, smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smażenie zacząć od strony nie klejonej. Pączki dobrze osaczyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem (cukrem pudrem rozprowadzonym odrobiną wody).
kinga