Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pączki teściowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna bomba kaloryczna, Ale kto jej się oprze??? A już w tłusty czwartek na pewno nikt!

Pączki teściowej

Składniki:

Pączki teściowej

 

  • mąka 50 dag
  • cukier 10 dag
  • olej 2 łyżki
  • żółtka jaj 5 szt
  • mleko 1 szkl
  • drożdże 5 dag
  • sól szczypta
  • do wyboru
  • spirytus 1 łyżka
  • ocet 1 łyżka
  • nadzienie
  • konfitura najlepiej z płatków róży
  • do smażenia
  • smalec
  • lub planta 1 kg
  • do posypania
  • cukier puder
  • migdały
  • lub kandyzowana skórka

 

Sposób przygotowania:

Pączki teściowej
Do miski przesiać mąkę. Przygotować rozczyn z drożdży, odrobiny mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki. Rozczyn wlać do zagłębienia zrobionego w mące. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać je do mąki. Następnie wlać do majki mleko, dodać sól i spirytus (ocet). Wyrabiać ciasto dokładnie, dolać olej i wyrabiać je dalej-tak długo, aż będzie odstawać od ręki.Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto wałkować porcjami na grubość 1 cm. Wykrawać krążki, nakładać po 1 łyżeczce konfitury, i zamykać pączki, formując kulki. Pączki układać na posypanej mąką deseczce, sklejeniem do dołu. Gdy wyrosną, smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smażenie zacząć od strony nie klejonej. Pączki dobrze osaczyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem (cukrem pudrem rozprowadzonym odrobiną wody).