IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pączki tradycyjne z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, tradycyjne pączki domowe z nadzieniem z marmoladą różaną, czy może być coś lepszego do kawy?

Pączki tradycyjne z marmoladą

Składniki:

Pączki tradycyjne z marmoladą

 

  • 300 g mąka,
  • 1/2 szklanki letniego mleka,
  • 2 szt żółtka,
  • 1 szt jajko,
  • 25 g drożdże świeże,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 10 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • olej do smażenia,
  • 100-200 g marmolada różana do wypełnienia pączków

Sposób przygotowania:

Pączki tradycyjne z marmoladą
Drożdze rozetrzeć z łyżką cukru, rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki.Odstawić na kilka minut pod przykryciem do ruszenia; W tym czasie żółtka i jajko ubić z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Rozczyn połączyć z mąką i ubitymi jajkami, wyrabiać ok 10-15 minut, a następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz spirytus, kontynuować wyrabianie aż do idealnego wchłonięcia się masła; Uformować kulę z ciasta, umieścić w dużym naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w miejscu ciepłym i wolnym od przeciągów.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice.Rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać szklanką krążki.Krążki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośniecia (ok.40 minut).Rozgrzać olej do temperatury 180 -190 stopni. Wrzucać krążki na gorący olej i smażyć z obydwu stron na brązowy kolor po 2-3 minuty.Napełnić rękaw cukierniczy marmoladą i odpowiednią końcówką wbijać się w dowolne miejsce na białej obwódce pączków i wciskać porcję dżemu, a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!