Sposób przygotowania:
Pączki tradycyjne z marmoladą
Drożdze rozetrzeć z łyżką cukru, rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki.Odstawić na kilka minut pod przykryciem do ruszenia; W tym czasie żółtka i jajko ubić z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Rozczyn połączyć z mąką i ubitymi jajkami, wyrabiać ok 10-15 minut, a następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz spirytus, kontynuować wyrabianie aż do idealnego wchłonięcia się masła; Uformować kulę z ciasta, umieścić w dużym naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w miejscu ciepłym i wolnym od przeciągów.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice.Rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać szklanką krążki.Krążki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośniecia (ok.40 minut).Rozgrzać olej do temperatury 180 -190 stopni. Wrzucać krążki na gorący olej i smażyć z obydwu stron na brązowy kolor po 2-3 minuty.Napełnić rękaw cukierniczy marmoladą i odpowiednią końcówką wbijać się w dowolne miejsce na białej obwódce pączków i wciskać porcję dżemu, a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!