Sposób przygotowania:
Pączki wg Madi
Pół szklanki mleka podgrzewamy. Następnie do letniego mleka rozkruszamy drożdże oraz dodajemy łyżkę mąki. Odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować. Jajka ubijamy z cukem. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz ubite żółtka. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczoną wcześniej i wystudzoną margarynę oraz spirytus i jeszcze chwilę wyrabiamy. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby podwoiło swoją objętość. Następnie z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, tworzymy placuszek, nakładamy porcję marmolady i formujemy pączka. Gdy zrobimy już wszystkie pączki, czekamy, aż jeszcze trochę podrosną. Następnie tłuszcz ( najlepiej pół smalcu, pół oleju) rozgrzewamy w dużym garnku. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pączki i smażymy na rumianu z obydwu stron. Po usmażeniu osączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu pączki posypujemy cukrem pudrem.