cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Pączki wyborne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepis na pyszne pączki - nie tylko w Tłusty Czwartek

Pączki wyborne

Składniki:

Pączki wyborne

 

  • 2 kg mąki,
  • 4 łyżki stopionego masła,
  • 4 jaja,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 –1 ½ kg smalcu,
  • 4 dag drożdży,
  • ćwiartka śmietany,
  • szczypta soli,
  • 1 kieliszek rumu,
  • konfitury

 

Sposób przygotowania:

Pączki wyborne

Zrobić ciasto i ubijać je na stolnicy, aż powstaną w nim pęcherzyki. Rozwałkować lekko na grubość palca. Wykrawać szklanką krążki, nakładać odrobinę konfitur i nakrywać drugim krążkiem. Posklejać. Pozostawić w cieple, by wyrosły. W rondlu rozgrzać smalec i smażyć je na rumiano z obu stron, przewracając widelcem. Wyjmować dziurkowaną łyżką i kłaść na sito nakryte bibułą. Posypać cukrem pudrem.